De mooiste liedjes blijven altijd bij je. Ze roepen herinneringen op. Je voelt je weer even zoals bij die eerste ontmoeting, dat ene moment… Liedjes reizen met je mee. Ze worden de soundtrack bij je leven. 
Wat Joke Buis betreft had muziek zichzelf al dubbel en dwars bewezen. Maar de afgelopen periode veranderde veel. De zangeres ontdekte meer over zichzelf en begon op een nieuwe manier woorden te geven aan het alledaagse in persoonlijke luisterliedjes. Muziek werd als een spiegel of foto aan de muur: eerlijk en herkenbaar, recht uit het hart.

Als je Joke Buis echt wilt laten genieten, zet je haar op een podium en laat je haar een publiek al zingend meenemen op reis. Het hoe en wat wisselde. Als tiener zong ze vol overgave zowel in de kroeg met haar coverband als in de kerk met een gospelkoor. Een paar jaar later leerde ze meer kneepjes van het vak als achtergrondzangeres van verschillende artiesten. Het was een perfecte springplank naar meer. Haar solo-debuut was Engelstalig maar sindsdien omarmde Joke steeds meer Nederlandstalig repertoire. Ze stelde een eigen band samen en trok er op uit. Sindsdien staat een optreden van Joke Buis meer en meer synoniem voor verhalen, genieten van sympathieke muziek, een vleugje nostalgie en veel positiviteit. Niet voor niets werd ze omschreven als ‘typisch geval glas halfvol’.
“Ik kreeg veel kansen in die periode” kijkt ze nu terug. “En ik ben daar ook dankbaar voor. De drang om nog persoonlijkere muziek te maken, muziek die heel direct uit mijn eigen hart en leven voortkomt, werd steeds groter.”

Schoonheid van het moment
En zo begon er iets te veranderen na een periode waarin Joke traditionelere muziek bracht – iets waar ze sterke jeugdherinneringen aan had. In plaats van terugkijken, begon ze te schrijven over wat haar van dag tot dag bezighoudt. En hoe persoonlijker de liedjes werden, hoe confronterender voor haar.”Ik merkte bijvoorbeeld hoe ik weinig kon genieten van het moment. Ik ben veel met lijstjes in mijn hoofd bezig: dingen die ik nog te doen heb. Of het nu gezin is of werk, het drong zich altijd op in mijn gedachten. Ik betrapte mezelf erop toen ik iets aan het doen was waar ik eigenlijk heel erg van kon genieten, maar dat niet echt deed. Ik was vooral vooruit aan het denken. Daaruit ontstond de single Schoonheid van het moment.”

Andere foto’s
Uit het leven gegrepen, genietend van het moment, gevoelig maar eerlijk over pieken en dalen. Muziek die, net als foto’s aan de muur, beelden en herinneringen oproepen aan wat was en kon zijn. Het nieuwe album ‘Andere Foto’s’ werd het resultaat: een verzameling liedjes waarin iedereen wel iets uit zijn of haar eigen dag in kan ontdekken. Liedjes vol herkenning met een warm pop-geluid. Over wat vriendschap uniek maakt, over keuzes in jouw leven of dat van een ander, over leren genieten van het moment en over de grotere vragen over ons bestaan.

Voor Joke Buis is het nu meer dan ooit genieten geblazen. Want wat ze nu zingt, sluit directer dan ooit aan bij wat ze de dagen ervoor nog beleefd of ervaren heeft. Vertrouwd Joke – maar verfrist. En meer dan ooit doordrongen van hoe muziek kan helpen om een brug te slaan.
“Deze muziek is allereerst ontstaan vanuit en voor mijzelf” aldus Joke. “Maar als ze anderen kunnen helpen, woorden kunnen geven aan hun situatie of ze blij kunnen maken, dan is dat des te mooier!”

Wil je Joke steunen in het maken van nieuwe muziek?

Updates?

Updates ontvangen van/over mij? Laat dan je mailadres achter en ontvang maandelijks Joke Nieuws. Je kunt mij ook volgen op Instagram, Facebook, Youtube & Spotify

Inschrijving nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.