Over een paar weken, op 4 oktober, komt mijn nieuwe album ‘Vertrouwd en Nieuw’ uit. In deze blog wil ik alvast iets met je delen over het nieuwe lied ‘Alles voor mij zijn’.

Fanny Crosby
‘Alles voor mij zijn’ is zo’n lied waar het thema ‘Vertrouwd & Nieuw’ helemaal in zit. Een lied met een nieuwe tekst en melodie, maar de inspiratiebron is een oude tekst van de beroemde Amerikaanse liedschrijver Fanny Crosby (bekend van o.a. “Veilig in Jezus armen”). Zij schreef in de 19e eeuw duizenden (ja, echt, duizenden!) christelijke gezangen, en ondanks het feit dat ze van jongs af aan blind was, was ze daarover nooit terneergeslagen, maar was ze juist vol vertrouwen en hoop. Zo zei ze ooit: “Als ik in de hemel kom, zal het eerste gezicht dat mijn ogen zal verblijden dat van mijn Heiland zijn!”

Ik vind het zo bijzonder om ‘op de schouders’ van deze vrouw nieuwe muziek te mogen maken. Voor het lied ‘Alles voor mij zijn’ is een tekst gebruikt uit Fanny Crosby’s lied: “He’s all in all to me”, geschreven in 1896:

He is all in all to me
And my song of songs shall be
Halleluja, o my Savior
I am trusting only Thee

Van oud naar nieuw
Jaren geleden vonden Kees Kraayenoord en de Engelse zanger/liedschrijver Chris Eaton deze tekst, en ze maakten er een nieuwe tekst en melodie bij, maar het lied bleef al die jaren ‘op de plank liggen’. Toen ik die oude tekst met nieuwe melodie voor het eerst hoorde, raakte het mij meteen. Want wat herken ik me in dat verlangen; dat God elke dag weer opnieuw het belangrijkste voor mij is en dat ik elke dag weer opnieuw mag zeggen of uitzingen: Heer, ik vertrouw vandaag op U.

Zo’n prachtig lied verdiende een Nederlandse vertaling, vond ik. En zo werd het refrein: 

‘Hij zal alles voor mij zijn, 
en Zijn lied rijst op in mij. 
Halleluja, mijn verlosser! 
U geeft hoop en zekerheid’ 

Het helpt mij herinneren dat God hoop en zekerheid geeft en dat Hij het zo waard is om je vertrouwen op te stellen. Elke dag weer opnieuw. 

Voorproefje
Nog even geduld en dan komt het nieuwe album ‘Vertrouwd en Nieuw’ uit. Ik hoop dat ik je nieuwsgierig heb gemaakt! Je kunt hieronder alvast stukjes uit de nieuwe liederen beluisteren, het laatste fragment is van ‘Alles voor mij zijn’. Wil je de CD alvast bestellen, dan kan dat via de button onder video. Je hebt hem dan als eerste in huis, voordat het album in de winkels ligt!

 

Liefs,

Joke