Ik wil je graag meenemen in iets waar ik al een hele tijd achter de schermen mee bezig ben. Ik wilde dromen met een leeg blaadje. Zonder verwachtingen en kaders opgelegd door mezelf en anderen. Met als doel: iets moois maken, nieuwe samenwerkingen en inspiratie zoeken en groeien. Loskomen van de kaders. Op onderzoek. Ik heb daar een dag in de week voor uitgetrokken en dat ben ik ‘creatieve maandag’ gaan noemen. Ondertussen weet ik: er is meer mogelijk dan ik zelf had kunnen denken!

Ik zit in de leeftijdsfase waarin veel vrienden gezinnen hebben en ik heb ook vrienden die afscheid hebben genomen van dat idee. Een fase waarin ik niet zoveel bruiloften meer heb in mijn omgeving, wel een aantal scheidingen. Ik zie mensen om me heen die zichzelf opnieuw uitvinden en ik zie mensen om me heen die denken: is dit het nu?
Het is ook de fase waar ernstige ziektes ineens ook bij vrienden terecht komen. Het is niet meer vanzelfsprekend dat ik mijn ouders nog minimaal 20 jaar bij me heb.
Ik heb het idee dat ik in deze fase minder aan het zoeken ben, minder onzeker over mezelf. Meer lef om onbekende wegen te bewandelen. En ik ben in de bevoorrechtte positie dat ik in het afgelopen anderhalf jaar een dag in de week heb kunnen werken aan wat ik heel graag wil doen.
Dit is een fase waarin ik wil kijken, zien, praten, vragen, luisteren, denken, bewust leven, genieten. En van daaruit: creëren.

Iets nieuws maken. Iets moois maken. Waarom? Het geeft me zoveel energie! Iets maken wat er nog niet was.
Toen ik anderhalf jaar geleden startte met Creatieve maandag, wilde ik het liefst iets maken onder een andere naam. Bij ‘Joke Buis’ zijn er meteen verwachtingen van waar het wel of niet aan moet voldoen. Gek eigenlijk dat dat zowel positief als negatief voor je kan werken.
Ik heb altijd met volle overtuiging gemaakt wat ik wilde maken. En ik ben nog steeds trots op mijn albums en concerten. Waarom wil ik dan van die kaders af?

Alles is tot nu toe een wezenlijk onderdeel geweest van wie ik ben en tegelijkertijd ook echt ‘slechts’ een onderdeel. Het is voor mij tijd om andere kanten van mezelf te ontdekken en te laten zien.
Het loslaten van de kaders heeft me geholpen om vrij te denken en samen met anderen muziek te maken over wat ik zie, wat ik mis, wat ik voel. Muziek is zo krachtig in het communiceren van emotie. Het kan je ziel aanraken en je gedachtes aanzetten.

Nu we anderhalf jaar verder zijn, ga ik de muziek alsnog onder de naam ‘Joke Buis’ uitbrengen. Waarom? Omdat ik het ben. Het kan niet dichter bij mezelf dan met mijn eigen naam.