Heerlijk, de zomer komt eraan, kijk jij er ook zo naar uit? Om de zomer nog mooier te maken deel ik graag mijn nieuwe lied ‘Altijd Groter’ met je. Live opgenomen op Opwekking 2019, en geïnspireerd op de Amerikaanse hymne ‘Grace that is greater’ (1911). Ik hoop dat je ervan geniet!

Ik wil de komende jaren nieuwe muziek vanuit het thema: ‘Vertrouwd & Nieuw’. Gezangen en luisterliedjes, geïnspireerd op de kracht en wijsheid van oude liederen. Nieuwe liederen met een knipoog naar het verleden, of oude liederen in een frisse, vernieuwde vorm. Oud & nieuw komen dus bij elkaar, in de vertrouwde stijl die je van mij gewend bent.

‘Altijd Groter’ is zo’n oud lied. Een prachtig lied, dat ik tegenkwam toen ik vorig jaar begon te zoeken naar ‘schatten’ uit de Amerikaanse gospelcultuur. Wat bijzonder om liederen tegen te komen, die daar een enorme historie hebben en voor miljoenen mensen veel betekenis hebben, maar die we in Nederland niet of nauwelijks kennen. Het motiveert mij om te blijven zoeken naar die ‘schatten’ en ze hier in Nederland als nieuwe liederen met jullie te delen. 

Oorsprong
Dit lied is oorspronkelijk in 1911 geschreven door Julia Johnston, met als titel ‘Grace that is greater’ en het is in Amerika is een heel bekend lied geworden. Misschien heb je het wel eens gehoord. Toen ik het lied voor het eerst hoorde, sprak het me meteen aan. De tekst en de melodie zijn ontzettend mooi en hoopvol! Samen met Harold ten Cate hebben we het hertaald naar het Nederlands. Al vanaf de eerste keer zingen, voelde het heel vertrouwd (en toch nieuw ☺). 

Het lied is gebaseerd op Romeinen 5. Daarin staat: “Wij dan, gerechtvaardigd uit het geloof, hebben vrede met God door onze Here Jezus Christus, door wie wij ook de toegang hebben verkregen tot deze genade, waarin wij staan, en roemen in de hoop op de heerlijkheid Gods.”

Door Jezus hebben we toegang gekregen tot genade, we mogen daarom hoopvol zijn en vanuit die hoop vrede en rust ervaren. Prachtig toch? Alhoewel, dat lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Soms ervaar ik dit zeker in mijn hart, maar soms is het ook een keuze van mijn hoofd. Iets dat later ‘naar mijn hart zakt’, waardoor ik het ook zo mag ervaren. 

En dan is muziek zo belangrijk voor mij. Ik houd zo van positieve liederen die me helpen herinneren dat God goed is, dat Hij van ons houdt en dat Zijn genade altijd groter is dan de fouten die wij maken. Dat maakt me hoopvol. Daarom wilde ik ook heel graag de tekst en dat gevoel onderstrepen met een positief en hoopvol arrangement. En dat is gelukt, volgens mij. Ik word er vrolijk van en ik hoop dat dat ook voor jou geldt! 

Zing het vooral lekker mee: onderweg in de auto, op de camping of waar je de zomer ook doorbrengt. Geniet ervan!

Liefs,

Joke

Download hier het lied (MP3) + de liedtekst van ‘Altijd Groter’.