Project Description

‘Vertrouwd & Nieuw’, het nieuwe album van Joke Buis, markeert de nieuwe weg die Joke in slaat en vormt de eerste mijlpaal van haar gelijknamige, muzikale meerjarenproject. Joke gebruikt daarin de kracht van oude liederen als inspiratiebron voor nieuwe muziek. Op ‘Vertrouwd & Nieuw’ presenteert Joke voor het eerst nieuw geschreven luisterliedjes, over thema’s die dicht bij haar hart liggen zoals hoop en (zelf)vertrouwen. Thema’s die ook doorklinken in de nieuwe gezangen op het album (gebaseerd op oude, Amerikaanse hymns) en de frisse vertolkingen van de bekende klassiekers Ik bouw op U en Omdat Hij leeft. Een unieke mix van prachtige liederen vol vertrouwen in een God die nooit loslaat. 

Inspiratiebron
Joke vertelt: “Ik geniet van de wisselwerking tussen oud en nieuw, dat vormde de inspiratiebron voor deze CD. Er ligt zoveel rijkdom en wijsheid in liederen van toen, er getuigt zoveel hoop en het vertrouwen uit woorden en melodieën die al generaties lang worden gezongen. Die rijkdom wil ik gebruiken als basis voor muziek die ik maak voor nu. Ik hoop dat ik de luisteraar even stil mag zetten, bij woorden vol trouw, hoop, liefde en genade. Woorden die soms nieuw zijn, soms wat ouder, maar juist door die combinatie nog krachtiger mogen klinken. Vertrouwd… en toch nieuw.”

Nieuwe luisterliedjes en gezangen
Op ‘Vertrouwd & Nieuw’ vindt de luisteraar voor het eerst nieuw geschreven luisterliedjes, vaak met een inhoudelijke of muzikale knipoog naar het verleden. Zoals het inmiddels bekende Gods hart klopt voor jou, een lied over identiteit en zelfvertrouwen. Of Altijd (over onvoorwaardelijke liefde) en Alles voor mij zijn, waarin Joke zingt: “Zijn lied rijst op in mij: U geeft hoop en zekerheid”.

Daarnaast ging Joke op zoek naar oude liederen die hier nog niet bekend zijn. “Ik ontdekte daarbij zulke mooie, oude Amerikaanse hymns, met thema’s en melodieën die mij meteen raakten. Liederen die miljoenen Amerikanen al generaties lang zingen, maar in Nederland nog nauwelijks bekend zijn.” Het leidde tot nieuwe hertaalde gezangen, zoals het openingslied Alles is volbracht en de meezinger Altijd Groter, die Joke voor het eerst ten gehore bracht op Opwekking 2019.

Thema: Vertrouwen
Nieuwe vertolkingen van de vertrouwde klassiekers Ik bouw op U en Omdat Hij leeft maken voor Joke het verhaal van het album af. “De rode draad die door de liederen loopt is‘vertrouwen’, het zeker mogen weten dat Hij je niet loslaat en vol liefde en genade naar je kijkt.”

Tracklist

 1. Alles is volbracht
 2. Altijd groter
 3. Gods hart klopt voor jou
 4. Ik bouw op U
 5. Interlude Veilig
 6. Veilig in de armen
 7. Altijd
 8. Interlude Oneindig
 9. Oneindig groot
 10. Omdat Hij leeft
 11. Daar bij Hem
 12. Alles voor mij zijn

Beluister de playlist op YouTube: